Krystalizacja to proces przeprowadzany w warunkach laboratoryjnych, który ma na celu wytrącenie fazy krystalicznej z fazy stałej, ciekłej lub gazowej badanego preparatu.
Czym dokładnie jest krystalizacja?
Krystalizacja jest procesem egzotermicznym i polega na wytrąceniu związku chemicznego z roztworu. Dzięki temu, że mieszaniny jednorodne składające się z rozpuszczalnika, czyli cieczy, w której znajduje się substancja rozpuszczalna, mają stężenie graniczne to można je wykorzystać w celu wyodrębnienia właśnie tej substancji rozpuszczonej.
Krystalizator
Do przeprowadzenia wyżej opisanej reakcji potrzebne jest specjalnie zbudowane naczynko, którego prostota jest niezwykle pomocna w przeprowadzeniu całego procesu. Niska, szeroka zlewka z termoodpornego szkła mieści w sobie stosunkowo dużo cieczy, która jest poddawana reakcji termicznej.
Poprzez podgrzewanie naczynka do temperatury wrzenia rozpuszczalnika następuje jego odparowywanie, w czego rezultacie na krystalizatorze pozostaje jedynie substancja, która została wcześniej w rozpuszczalniku upłynniona. W ten oto sposób zostaje przeprowadzony proces krystalizacji.
Etapy krystalizacji:
Podstawowymi etapami krystalizacji ciekłej są:
– nukleacja – oznaczająca powstawanie zarodków krystalizacji, czyli miejsc, w których rozpoczyna się krystalizacja
– propagacja – oznaczająca swobodny rozrost kryształków
– reorganizacja – oznaczająca powstawanie mikrostruktury krystalicznej
– zlepianie się kryształków w większe struktury.
Często krystalizację zatrzymuje się na drugim etapie, dzięki czemu w procesie uzyskuje się jedynie monokryształy.