Wyposażenie każdego laboratorium nie może się obyć bez szklanych naczyń o uniwersalnym przeznaczeniu. Wśród nich ważną rolę pełni kolba stożkowa służąca do wykonywania doświadczeń, a także do przechowywania cieczy, na których pracuje personel naukowy.
Czym jest kolba stożkowa?
To najbardziej popularne i występujące w różnych wielkościach naczynie laboratoryjne jest produkowane ze szkła. Posiada wydłużony kształt, dno jest okrągłe i szerokie, a do góry naczynie zwęża się i zakończone jest wąską lub szeroką szyjką.
Nazwa kolby pochodzi od jej kształtu, który jest zbliżony do stożka. Ścianki kolby mogą posiadać różne grubości, a niektóre nawet uchwyt szklany, który umożliwia wygodne przenoszenie naczynia wraz z gorącą zawartością.
Do jakich celów używana jest kolba laboratoryjna?
Tego rodzaju naczynie w laboratoriach służy głównie do przechowywania próbek cieczy, ale posiada także inne przeznaczenia. Między innymi wykorzystuje się to naczynie do miareczkowania substancji ciekłych.
W kolbach stożkowych wykonuje się ogrzewanie cieczy roboczych, a w mikrobiologii wykorzystuje się je do tworzenia kultur bakteryjnych poprzez namnażanie ich w sterylnych warunkach.
Dlaczego kolba szklana jest głównym naczyniem laboratoryjnym?
Głównie dlatego, że jest naczyniem uniwersalnym, łatwym do mycia, a także wystarczająco mocnym, aby móc wykonywać wszystkie eksperymenty laboratoryjne w sposób bezpieczny dla użytkowników pracowni chemicznych. Różne warianty naczynia są używane do wielu koniecznych czynności.